Online filmi

Sofia's Last Ambulance / Последната линейка на София (2012)

0
КП 9.00
IMDB 9.00
Резюме : Филмът "Последната линейка на София" е документално наблюдение върху всекидневието на един екип за бърза помощ - д-р Краси Йорданов, медицинската сестра Мила и шофьора Пламен. Но благодарение и на тяхното съучастие навлизаме в подробностите на ситуациите, на характерите и поведението и филмът от само себе си се превръща в игрален. Линейката дълго се друса из разкопаните софийски улици, лута се из неясните адреси и лошо приетата информация. Това може би е един от най-верните и тъжни екранни портрети на трудното ни всекидневие, които сме виждали напоследък. Просветлението идва от всеотдайността и добротата, с които хората от екипа работят.

Д-р Йорданов, Мила и Пламен присъстваха на няколкото прожекции и навярно това, заедно с гражданската чувствителност и професионалното умение на режисьора, спечели сърцата на участниците в журито - млади филмови критици, които му присъдиха наградата си "Откритие". Тя е втора по ред от тазгодишните отличия на програмата "Седмица на критиката", които по принцип се дават за "ново кино". Подкрепена е от френски телевизионен канал ( France 4), който ще излъчи филма. Големият френски вестник Liberation отрази събитието с похвален текст, озаглавен "Мистерията на българската бърза помощ", в който между другото изтъква високата хуманност на българските медици.

"Последната линейка на София" разказва за екипа на една от 13-те линейки на "Бърза помощ" в столицата. И как така след 20 години капитализъм броят на автомобилите за спешна медицинска помощ е намалял от 140 на 13...

Илиян Метев - 31-годишния режисьор е живял в Германия, завършил е Nacional Film and Television School в Лондон. Но добре познава нашенската действителност - за дипломния си филм, "Голешево" (2009 г.), посветен на изоставено българско село, бе отличен с Награда за дебют от фестивала за късометражни филми "Златен ритон".

„Последната линейка в София“ получи втората по значимост награда от „Седмицата на критиката“ в Кан – наградата за откритие на ТВ Канал 4.
Гледаи онлайн

Sofia's Last Ambulance / Последната линейка на София (2012)
година:
Държава:
Хърватия, България, Германия
Режисьор:
Илиян Метев
В ролите:
Мила Михайлова, Пламен Славков, Красимир Йорданов
БГ Аудио:
Да
Време траене:
75 минути
  • Трейлър
  • Гледай с плеър 1
  • Гледай с плеър 2
Прокомментировать
Введите два слова, показанных на изображении:*